El naixement d’en Mario

(11 de juny de 2014)

Sincerament, mai m’havia plantejat tindre el meu fill fora d’un ambient hospitalari. Sí tenia clar que no volia cap tipus d’anestèsia, ni de medicació, però com que coneixia casos d’amigues que als hospitals els ho havien respectat, en un principi, no em vaig plantejar res més.

A mesura que avançava l’embaràs, em vaig anar informant del que és realment un part natural, i vaig tindre clar que era allò el que volia. També, em vaig assabentar del fet que no tots els hospitals respecten els parts de la mateixa manera; l’índex de cesàries canvia molt d’uns als altres, i no tots tenen instal·lacions per a parts naturals… Aleshores, va començar la meva recerca d’algun hospital on poder tindre un part no medicalitzat. Vaig visitar les instal·lacions de l’hospital de la meva població, i en veure les sales de dilatació vaig sentir una mica de claustrofòbia (i això que no ho sóc) ja que eren sales petites, sense cap finestra i d’aquell color verd dels hospitals de fa dècades. Vaig tindre la sensació que si paria allà, acabaria amb una cesària. El lloc ja em ficava nerviosa. A més a més, vaig tindre l’ocasió de parlar amb personal d’aquell centre, una llevadora i una ginecòloga, i malgrat tindre protocol de part natural, no vaig veure clar que poguera gaudir d’un part totalment respectat.

Durant tot aquest temps, havia llegit a Leboyer i Odent, lectures que em van ajudar a clarificar les meves idees. Aleshores, vaig plantejar la meva parella anar a visitar Aura, aquella casa de naixements de la qual ens havia parlat una amiga feia uns mesos, i que en aquell moment havia pensat “Ep, jo no sóc tan hippy”. Després de la primera visita, a més de conèixer la persona que m’atendria, vaig veure clar de seguida que volia que el Mario naixés allà. Vaig saber que aquell era el lloc on el meu part segur que aniria bé, on segur que seria respectat durant tot el procés. Com explicaré a continuació, així va ser.

El naixement del Mario es va adelantar quinze dies, i quan vaig començar amb les contraccions, no em podia ni imaginar que en unes hores tinguera el meu nen en braços. Certament, encara teníem moltes coses per fer i preparar.

El dia anterior vaig començar amb falses contraccions una mica doloroses, semblants als dolors menstruals i irregulars. Vaig parlar amb la Teresa i em va tranquil·litzar en dir-me que el cos s’estava preparant, que no significava que el treball de part haguera començat realment. Després de la conversa, vaig continuar aquell dia fent vida totalment normal.

A la nit les contraccions començaven a ser una mica més fortes i més regulars, a les dues de la matinada vam trucar a la Teresa, les contraccions tenien una durada de 45 segons i una freqüència de 5 minuts. Ara sí, açò anava de debò. Ens va donar total llibertat per triar si volíem anar cap a Aura o estar a casa una mica més. Vam decidir esperar una mica més a casa, ja que havíem de preparar totes les coses que ens havíem d’emportar. Mentre la meva parella descansava una mica, jo em passejava per casa sentint com cada vegada les contraccions eren més intenses, i a les sis del matí vaig sentir que era el moment d’anar cap a Aura.

Quan vam arribar, ja estava la Teresa esperant-nos a la porta amb el seu somriure. A cada contracció, amb paraules tendres, observava com anava el treball de part. Després de menjar una mica de fruita em vaig estirar al llit per descansar un poc, ja que no havia dormit res en tota la nit. Les contraccions cada vegada eren més doloroses, però la calor proporcionada per una bosseta de llavors i els massatges que m’anava fent la Teresa a l’esquena feien que el dolor fora més suportable.

Més tard, vaig sentir la necessitat d’aixecar-me i d’anar al lavabo. Era allí sentada al water o agenollada recolzant els braços a la banyera com millor em trobava, i on després d’unes contraccions molt doloroses, on el sacre semblava que anara a trencar-se, vaig començar a tindre ganes d’empènyer. Amb la primera empenta vaig trencar la bossa, i a partir d’aquí, tot va anar molt ràpid. Va arribar la Teresa amb la Cristina i, mentre jo anava tenint contraccions elles ho van preparar tot allà mateix. Jo era incapaç de moure’m del lavabo. Després d’unes quantes empentes amb les quals em semblava que m’anava a trencar per dins, va nàixer el Mario. Jo estava a quatre grapes i em van passar immediatament al meu nen, per sota les cames. Va ser meravellós veure’l tan petitó, tan humit, tan maco entre els meus braços. No va plorar, només va emetre un petit gemec.

Tot seguit, em van acompanyar al llit i allí estirada, sempre amb el nen als braços, vaig començar a notar el cansament de l’esforç realitzat, mentre la Teresa anava fent la seva feina (fer sortir la placenta, cosir l’estrip que se m’havia fet…). La Cristina anava aconsellant-me com fer perquè el Mario s’enganxés al pit. En aquell moment, degut al cansament que sentia, era incapaç d’adonar-me del moment tan especial i meravellós que acabava de viure. Vaig necessitar unes hores per ser conscient de que el part és una vivència màgica, com cap altra a la vida, que val la pena intentar viure-la plenament.

Vam estar dos dies més a Aura. Durant aquells dies vam estar ben atesos per la Teresa, que sempre apareixia en aquell moment que els seus consells o ajuda eren necessaris. Com vaig tindre uns problemets amb la pujada de la llet, vaig ser assessorada per la Laura, una altra llevadora amb molta experiència en tot allò relacionat amb la lactància. La veritat és que ens van cuidar d’allò més bé.

Silvia Jarque

 

“En las sociedades africanas, el nacimiento de un niño es un proceso que comienza mucho antes de su llegada a este mundo y continúa bastante después. No es un acontecimiento aislado que pueda ser registrado en una fecha determinada. La naturaleza trae al niño al mundo, pero la sociedad lo transforma en un ser social, una persona corporativa; porque es la comunidad quien debe proteger, alimentar y educar al niño, incorporándolo de distintas maneras a la gran comunidad” – John Mbiti-

Apaga los móviles, que estamos de parto, me dijo mi compañera antes de romper aguas y empezar a empujar, a cuatro patas entre la pared y la bañera de Aura Naixement, mientras Teresa nos atendía con la delicadeza con la que ella sólo sabe hacerlo, al mismo tiempo que recibía a las matronas que esa mañana, desde hacía ya tiempo, allí se habían dado cita. El parto se había adelantado dos semanas, el coche en reserva y su examen oficial de quinto de inglés a medio hacer. Entonces, todo se precipitó, mi hijo tampoco tenía nombre. En África el nombre es algo importante, un tema serio, que por ejemplo en zona de influencia bantú se elige en función de alguna circunstancia clave que se haya podido producir durante el proceso de alumbramiento. Dicha circunstancia estará, de una forma u otra, presente a lo largo de toda tu vida, podrá incluso condicionar algún rasgo de tu carácter, definirá tu persona, e incluso podrá manifestarse en algún momento de tu existencia. Conviene, por lo tanto, no olvidarla, dejar constancia de ella, y por supuesto se merece un respeto, pues está condicionada por las mismas fuerzas que se manifestaron en los inicios de los tiempos. De aquí precisamente la importancia del hecho de nacer feliz. Parece ser que todo esto se nos ha olvidado en nuestra cultura occidental. Yo no tengo ninguna ascendencia bantú, ni mucho menos, pero con el tiempo he empezado a creer en ciertas cosas, que desde pequeño se me negaron, por el imperativo del contexto racionalista en el que la mayoría crecemos. O al menos he empezado a creer a mi manera. Por esta razón, me tranquiliza enormemente pensar que mi hijo Mario ha nacido en un entorno apacible, sereno, silencioso, lleno de cariño y amor, y que su madre estuviese, aunque dolorida, tranquila, por saberse sufridora de un dolor intenso pero pasajero, que se produce para dar vida. Siempre pudo elegir, sin ninguna limitación, en qué espacio de la casa deseaba parir, en función de lo que le pidiese el cuerpo, de sus necesidades, beneficio y comodidad, y mi bebé no lloró en el momento de la expulsión, ni tampoco después, ni cuando Teresa lo pasó a los brazos de su madre, moradete y húmedo, todavía con el cordón umbilical latiendo, sin cortar.

El cordón umbilical… otro gran olvidado más allá de sus más inmediatas propiedades científicas, un elemento clave que nos une a la placenta. La placenta… en muchas otras culturas, más al sur, el hermano no nacido, el hermano que siempre te va a acompañar, que se manifiesta en tu sombra, el hermano al que con el tiempo te volverás a unir, en el momento de la muerte, que no necesariamente significa dejar de existir. Se deja de existir con el paso de los años, de los siglos, cuando los antepasados más lejanos se diluyen en la noche de los tiempos. De ahí, precisamente, la importancia de rendir homenaje a los antepasados, de respetarlos. También se les puede pedir consejo. Siempre van a estar contigo, en tu casa, en los campos, en los ríos… nunca vas a estar solo. En un parto, si así se desea, el cordón umbilical no debe ser cortado de forma immediata, para que el bebé pueda recibir una dosis extra de sangre, de hierro, de oxigeno, de fuerza. Aspectos como este, ligados íntimamente a un proceso de parto natural, se respetan en Aura, donde nadie te obliga a nada.

Por otra parte, respecto a mis sentimientos más inmediatos durante el proceso de parto, se pueden resumir en simple impresión y emoción; o más bien, bloqueo total. La verdad es que hasta entonces no había pensado demasiado en ello. No sabía realmente a qué iba, a pesar del excelente asesoramiento que desde la primera visita nos había brindado Teresa. Es nuestro primer hijo. Vivimos un embarazo placentero y sin problemas, así que tampoco le daba muchas vueltas. No me preparé a nivel mental para poder apreciar realmente lo que es un acto animal como es un parto. El hombre incluso sobra, y lo único que puede hacer es dar ánimos y apartarse, si su compañera así lo desea. Algo es algo. Con nuestro racionalismo, se nos olvida, en ocasiones, o casi siempre, que somos animales, concretamente mamíferos, y esto, si queda en algún momento patente, es en el momento del parto, e incluso puede apreciarse durante el tiempo de lactancia. El sexo también es algo animal. Despierta instintos primarios. Madre y bebé son supervivientes natos, en el momento del parto y después. El instinto lo es todo, de ahí precisamente la importancia de su respeto, al mismo tiempo que de un buen acompañamiento y una buena supervisión. Si no hay necesidad, no hay por qué medicalizar nada. Mujeres del mundo, no olvidéis nunca que todas podéis parir.

En definitiva, durante los dos días que estuvimos en Aura estuvimos muy bien atendidos, y la emoción y la pena de las buenas experiencias que se acaban nos invadieron en el momento de nuestra marcha. Muchas gracias por todo, Teresa.

Daniel Giménez Labay

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>